Preskocit navigáciu

Zmena hlavného miesta velenia brigády


Zmena hlavného miesta velenia brigády

Príslušníci 2. mechanizovanej brigády si v rámci cvičenia Slovenský štít 2024 precvičili plánovanú zmenu miesta hlavného miesta velenia brigády.


Prvým krokom presunu do alternatívneho miesta velenia bolo prvotné preverenie priestoru, ktorý vykonala časť jednotky tzv. advance party. Druhým krokom bolo ukončenie velenia taktického operačného centra brigády, ktoré pozostávalo z balenia mapových podkladov, komunikačných a informačných systémov, ich naloženie na techniku spolu s materiálom a príslušníkmi štábu. Počas presunu v troch kolónach, prevzalo velenie 2. mechanizovanej brigády záložné miesto velenia.

Do príchodu kolón hlavného miesta velenia príslušníci ochrany a obrany zaujali priestor a vykonali všetky nevyhnutné kroky k zabezpečeniu obrany a ochrany alternatívneho priestoru. Po príchode príslušníkov štábu bolo ako prvé zriadené taktické operačné centrum spolu so zapojením komunikačných a informačných systémov. Po nadviazaní spojenia prevzalo opäť velenie hlavné miesto velenia.

Miesto velenia 2. mechanizovanej brigády pozostáva z 29 kusov kolesovej techniky, pričom takticko operačné centrum sa zriadilo na 3 kusoch prívesov PV-16 improvizovaným spôsobom, pracovisko skupiny plánovania operácií a spravodajské stredisko na štábnych automobiloch. V tylovej časti miesta velenia sa nachádza 7 kusov kolesovej techniky, ktoré sú využité na odpočinok.

Podľa vyjadrenia náčelníka štábu veliteľstva 2. mechanizovanej brigády sa takmer 20 rokov takýto spôsob zmeny hlavného miesta velenia brigády neprecvičoval. „Doposiaľ boli pre zriadenie hlavného miesta velenia brigády používané kamenné budovy alebo stany. Aj napriek tomu, že väčšina príslušníkov štábu brigády je na svojich pozíciách krátko, zodpovedná príprava a nácviky pomohli k úspešnému zvládnutiu tejto úlohy.“


Zmena hlavného miesta velenia brigádyZmena hlavného miesta velenia brigádyZmena hlavného miesta velenia brigádyZmena hlavného miesta velenia brigádyZmena hlavného miesta velenia brigádyZmena hlavného miesta velenia brigádyZmena hlavného miesta velenia brigádyZmena hlavného miesta velenia brigády

Autor: Sek vel.PS , Foto: Sek vel.PS - Dátum: 26.05.2024
Čítanosť: 2190
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share