Preskocit navigáciu

Už sme ho rozprestreli!


Už sme ho rozprestreli!

Pre včasnú reakciu Ozbrojených síl SR (OS SR) na súčasné dianie súvisiace s COVID-19 na našom území rozhodol náčelník Generálneho štábu OS SR generál Daniel Zmeko o poskytnutí ďalších osobitných vojenských spôsobilostí pre plnenie asistenčných úloh v prospech Policajného zboru SR (PZ SR).

Dňa 13. apríla 2020 začala operácia UMBRELLA (z angl. dáždnik)...

Cieľom ďalšej z radu operácií, ktorých vznik si vynútila mimoriadna situácia, je podporiť funkčnosť a stabilitu v marginalizovaných rómskych komunitách v Krompachoch a okolí monitorovaním ilegálneho pohybu osôb, spoločným hliadkovaním s PZ SR a zabezpečením zásobovania pitnou vodou.
Pre realizáciu operácie UMBRELLA sú v teréne nasadené sily a prostriedky martinského Strediska civilno-vojenskej spolupráce. To plní úlohy koordinačného prvku medzi ozbrojenými silami a miestnymi lídrami, komunitnými pracovníkmi a civilnými zložkami vrátane orgánov štátnej správy a miestnej samosprávy. Zodpovednosť za operáciu nesú Pozemné sily OS SR. Tie vytvorili úlohové zoskupenie vyskladané z príslušníkov prešovského Práporu ISTAR, michalovského 22. mechanizovaného práporu, trebišovského Tankového a 21. mechanizovaného práporu, sereďského Ženijného práporu, rožňavského Práporu RCHBO a hlohoveckého Práporu logistiky. V operácii UMBRELLA teda pôsobia 1. mechanizovaná brigáda Topoľčany, 2. mechanizovaná brigáda Prešov i Brigáda bojového zabezpečenia Trenčín.

Členovia úlohového zoskupenia plnia úlohy v priestore operácie od Veľkonočnej nedele 12. apríla 2020. Zoskupenie bolo nasadené v zrýchlenom móde a komplexnú škálu stanovených úloh realizuje súčinne s PZ SR. „Všetci príslušníci úlohového zoskupenia plnia úlohy, ktoré od nich očakávam na naozaj vysokej profesionálnej úrovni. Som presvedčený, že tu odvádzame skvelú prácu a že naša podpora tomuto regiónu je prospešná. Za prácu úprimne ďakujem všetkým chlapcom a dievčatám nasadeným pod mojim velením. Majú moju plnú dôveru,“ konštatoval veliteľ operácie podplukovník Dušan Cisár z prešovského Práporu ISTAR a dodal: „Vďaka a ocenenie patrí i tímom civilno-vojenskej spolupráce. Tie sú dušou vzájomnej kohézie a koordinácie aktivít s ďalšími aktérmi v lokalite.“

Do operácie, ktorej charakter vyžaduje permanentnú flexibilitu v každom ohľade, sú takto zapojené dve stovky vojakov.



Autor: mjr. Mgr. Mário PAŽICKÝ , Foto: OS SR - Dátum: 16.04.2020
Čítanosť: 7150
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share