Preskocit navigáciu

Dve dekády žilinských špeciálov zbilancované


Dve dekády žilinských špeciálov zbilancované

 Prvý februárový piatok roku 2013 bol v Žiline dňom stretnutí tých, ktorých spája posolstvo červeného baretu. Ten sa desiatkami rokov zakorenil ako neodmysliteľný symbol výsadkárov v bývalej spoločnej republike a pretrval doposiaľ.

 Slávnostného zhromaždenia pri príležitosti 20. výročia založenia 5. pluku špeciálneho určenia sa v Dome odborov v Žiline zúčastnilo takmer päť stovák súčasných a bývalých príslušníkov pluku a čestných hostí. Medzi nimi boli minister obrany SR Martin Glváč, veľvyslanec Spojených štátov amerických Theodor Sedgwick, náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Vojtek, pridelenec obrany Českej republiky plukovník Roman Kopřiva a riaditeľ Vojenského spravodajstva plukovník Ľubomír Skuhra. Miestnu samosprávu reprezentovali predstavitelia Žilinského samosprávneho kraja a Mesta Žilina. Zhromaždenia sa ďalej zúčastnili velitelia a zástupcovia veliteľstiev jednotlivých síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky a vojenského zdravotníctva. V sále nechýbali ani niekdajší velitelia útvaru plukovníci v. v. Jozef Tuček a Jozef Krištofiak a bývalí funkcionári Armády SR a Ozbrojených síl SR plukovníci v. v. Františk Stavný, Dominik Slezák a Peter Švrlo. Tí stáli pri zrode pluku.

 V úvode zhromaždenia sa auditóriu prihovoril minister obrany SR Martin Glváč. „Dnes si spolu pripomíname 20. výročie vzniku útvaru, s ktorým sa už tradične spája prívlastok elitný. Od vzniku 5. pluku špeciálneho určenia v roku 1993 ubehli dve dekády, ktoré boli charakteristické odvážnymi víziami, tvrdou prácou a vynikajúcimi výsledkami“, povedal a pokračoval: „Dovoľte mi zdôrazniť, že nielen ako minister obrany, ale aj ako občan Slovenskej republiky som hrdý na vás, vojakov 5. pluku, za pozitívnu reprezentáciu doma aj v zahraničí. Pôsobili ste v misiách a operáciách pod velením OSN, NATO aj Európskej únie. Aj v súčasnosti pôsobia vaši príslušníci v Bosne a Hercegovine a v operácii ISAF v Afganistane. V septembri minulého roka začala svoje pôsobenie na nebezpečnom východe Afganistanu už 3. rotácia jednotky pre plnenie úloh špeciálnych operácií - SOTU (Special Operation Task Unit). Vaši kolegovia prvýkrát v histórii plnia úlohy pre špeciálne jednotky - komplexne školia špeciálnu afganskú policajnú zásahovú jednotku“. Ďalej minister zdôraznil, že Slovensko sa pri medzinárodnom krízovom manažmente najviac opiera o 5. pluk špeciálneho určenie a je na jeho činnosť hrdé vo všetkých zahraničných misiách, v ktorých pôsobil. Svoje vystúpenie ukončil slovami: „Elita armády - naplnenie tohto slova do podoby, v akej sa nachádzate dnes, si vyžiadalo nesmierne veľa odvahy, úsilia a nebojácnosti, presadiť sa aj v nie veľmi priaznivých obdobiach. Všetkým, ktorí sa o to svojou zodpovednou prácou pričinili chcem poďakovať a zároveň pogratulovať k 20-ročnej existencii. Najviac zo všetkého si však želám, aby ste sa z každej špeciálnej operácie vrátili živí, zdraví a po úspešnom splnení všetkých náročných úloh“.

 Po ministrovi obrany SR sa hosťom v sále prihovorili riaditeľka kancelárie predsedu Žilinského samosprávneho kraja Ivana Žureková a veliteľ žilinského pluku plukovník Ľubomír Šebo.

 Blok ocenení otvorila dekorácia vojenskej zástavy 5. pluku. Medailu Štefana Baniča za zásluhy o rozvoj parašutizmu na Slovensku jej udelil Klub vojenských výsadkárov SR a Medailu za zásluhy a za prehlbovanie tradícií výsadkového vojska Klub výsadkových veteránů. Medaily na zástavu pripli plukovník v. v. Jozef Tuček, podpredseda bratislavského Klubu vojenských výsadkárov SR a zakladajúci veliteľ útvaru a major v. v. František Lejsek, podpredseda prostějovského Klubu výsadkových veteránů.

 Rozhodnutím predsedníctva Ústrednej rady Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov bola pluku udelená Medaila Milana Rastislava Štefánika prvého stupňa. Tú z rúk člena predsedníctva ÚR SZPB plukovníka v. v. Juraja Drotára prevzal veliteľ Šebo.

 V sále boli ďalej udelené vojenské medaily a odznaky ministra obrany SR,  náčelníka Generálneho štábu OS SR a odznaky vojnovým veteránom.

 Slávnostnú atmosféru využil generál Vojtek pre vyhlásenie ocenia "Najlepší poddôstojník Ozbrojených síl SR pre rok 2012". Spolu s hlavným poddôstojníkom štábnym nadrotmajstrom Vladimírom Belušom ho odovzdali rotmajstrovi z 5. pluku, ktorý je funkčne zaradený ako inštruktor jedného z oddielov špeciálneho určenia.

 Oficiálny program zhromaždenia bol doplnený vystúpením Žilinských mažoretiek Diana, fragmentom z koncertu vojenskej hudby a šouprogramom čestnej stráže Ozbrojených síl SR a pokračoval odovzdaním príležitostných pamätných plakiet. Od plukovníka Šeba si ich prevzali čestní hostia.

 V závere programu Slávnostného zhromaždenia 5. pluku špeciálneho určenia zazneli zdravice pridelenca obrany Českej republiky plukovníka Romana Kopřivu, prvého veliteľa pluku, vtedy ešte 3. špeciálneho odriadu, plukovníka v. v. Jozefa Tučeka a predsedu Klubu vojenských výsadkárov SR plukovníka v. v. Antona Múdreho.

 Po skončení zhromaždenia minister obrany Glváč prítomným novinárom o. i. povedal: „Veľmi diskutovaná je situácia v Afganistane a naše prípadné zotrvanie do roku 2014. A práve o tom rokujeme s predstaviteľmi NATO a USA. Toto je naša ambícia a tu sa budeme najviac spoliehať práve na 5. pluk špeciálneho určenia. Predtým, ako si pôjdeme pre mandát do vlády a do NR SR, budem informovať, ako zabezpečíme financovanie a vyzbrojenie tohto pluku“.

 „Históriou a úlohami, ktoré pluk plní potvrdil, že je zložený z vysokokvalifikovaných pripravených profesionálnych odborníkov. Takto vysoko je hodnotený v misiách v zahraničí, hlavne hovoríme o Afganistane, ale aj na cvičeniach, ktoré absolvuje s našimi partnermi, kde je veľmi úzka spolupráca jednotlivých zložiek špeciálnych síl,“ uviedol pre novinárov náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Vojtek. Žilinský pluk je podľa neho v súčinnosti s ďalšími špeciálnymi zložkami štátu určený na zasahovanie proti špeciálne vycvičeným a vyzbrojeným jednotkám v krízových oblastiach. „Naši vojaci sú pripravení, aby mohli túto úlohu plniť. Chceme využívať spôsobilosti 5. pluku špeciálneho určenia a pri zvyšovaní pripravenosti našich vojsk pokračovať v odovzdávaní skúseností aj ostatným zložkám Ozbrojených síl. Sme v štádiu zavádzania nových obrnených automobilov, riešime nákupy spojovacej techniky a ďalšej výzbroje tak, aby mohol 5. pluk začať intenzívnu prípravu, pretože predpokladáme jeho použitie v Afganistane vo väčšom rozsahu,“ dodal Vojtek.

 Veliteľ pluku Šebo novinárom popísal dvadsaťročné obdobie fungovania 5. pluku špeciálneho určenia v dvoch rovinách: „Prvou je vývojová etapa do roku 2002, keď sme v pluku cvičili vojakov základnej služby. Druhá etapa nastala po odchode posledného „záklaďáka“ a útvar sa stal profesionálnym. Medzi kľúčové udalosti nepochybne patrí nasadenie v operáciách Iracká sloboda v Iraku, Althea v Bosne a Hercegovine. Horúcou témou je operácia ISAF v Afganistane, kde práve teraz, s viac ako dvadsiatimi príslušníkmi pluku, plníme prvýkrát v našej histórii úlohy Síl pre špeciálne operácie,“ uzatvoril Šebo.

 Pri príležitosti 20. výročia založenia pluku sme vydali bulletin so spomienkami niekdajších funkcionárov, ktorí stáli pri jeho vzniku. Je k dispozícii pre stiahnutie v plnej verzii na konci tlačovej správy.

 Atmosféru stretnutia sa Vám pokúsime priblížiť prostredníctvom videoklipov. Sú umiestné tiež na konci tlačovej správy. Tie isté videoklipy sú dostupné vo vyššej kvalite (full HD) na portály youtube.com tu: videá v kvalite full HD.

/prístup k doméne youtube.com nemusí byť zo zariadení registrovaných v doméne mil.sk možný/

 


Dve dekády žilinských špeciálov zbilancované I.Dve dekády žilinských špeciálov zbilancované I.Dve dekády žilinských špeciálov zbilancované I.Dve dekády žilinských špeciálov zbilancované I.Dve dekády žilinských špeciálov zbilancované II.Dve dekády žilinských špeciálov zbilancované II.Dve dekády žilinských špeciálov zbilancované II.Dve dekády žilinských špeciálov zbilancované II.Dve dekády žilinských špeciálov zbilancované III.Dve dekády žilinských špeciálov zbilancované III.Dve dekády žilinských špeciálov zbilancované III.Dve dekády žilinských špeciálov zbilancované III.Dve dekády žilinských špeciálov zbilancované IV.Dve dekády žilinských špeciálov zbilancované IV.Dve dekády žilinských špeciálov zbilancované IV.Dve dekády žilinských špeciálov zbilancované IV.Dve dekády žilinských špeciálov zbilancované V.Dve dekády žilinských špeciálov zbilancované V.Dve dekády žilinských špeciálov zbilancované V.

Autor: 5. pšu – kpt. Mário Pažický , Foto: 5. pšu – archív , Video: 5. pšu – kpt. Mário Pažický - Dátum: 20.02.2013
Čítanosť: 124439
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share