Preskocit navigáciu

Najmladší subjekt štruktúry síl NATO s vysokou zodpovednosťou


Najmladší subjekt štruktúry síl NATO s vysokou zodpovednosťou

Je to len pár dní, čo bolo aktivované Veliteľstvo mnohonárodnej divízie Stred (HQ MND-C) ako jednotka NATO Force Structure so štatútom Medzinárodného vojenského veliteľstva. V týchto dňoch je HQ MND-C už dislokované v Slovenskej republike, aby sa zúčastnilo na cvičení Slovak Shield 2022.

 
Najnovší prvok Aliancie prešiel od prvých stretnutí pracovných skupín v roku 2019 dlhú cestu. Veliteľstvo zohralo úlohu pri medzinárodných cvičeniach, konkrétne Defender Europe 21 a Alligator Sword 21 z minulého roka, v podstate ako nižšie velenie. Avšak ako veliteľstvo NATO, s vyššími veliteľskými zodpovednosťami, musí prvýkrát preukázať schopnosť poskytnúť operatívne velenie a riadenie podriadeným.

 
Miesto konania tohto cvičenia, CV Lešť, je pre HQ MND-C mimoriadne dôležité vzhľadom na skutočnosť, že Slovenská republika je jednou z troch rámcových krajín. Okrem toho má veliteľstvo v najbližších týždňoch osobitnú úlohu, priamo asistovať pri vyhodnocovaní bojovej pripravenosti 2. mechanizovanej brigády SR. Bude vzájomne podporovať spoločnú prácu so slovenskými jednotkami ako v súčasnosti, tak aj v budúcnosti. Veliteľ HQ MND-C, generálmajor Denis Tretinjak, zdôrazňuje: „Cvičenie Slovak Shield 2022 je jedinečnou príležitosťou na vybudovanie interoperability v mnohonárodnom prostredí so spojencami v NATO. Mojím cieľom je vidieť schopnosti HQ MND-C vo vedúcich operáciách na úrovni divízií.“


HQ MND-C sa neustále prispôsobuje poznatkom získaným z iných cvičení, preto už prepracovalo koncepciu velenia a riadenia, ktorá zahŕňa aj každodenné operačné interakcie a neprerušovaný tok informácií medzi hlavným a predsunutým veliteľským stanovišťom. Veliteľ pevne verí, že cvičenie Slovenský štít 2022 výrazne podporí veliteľstvo pri dokončovaní jeho počiatočnej operačnej spôsobilosti, čo je ďalší míľnik, ktorý má nastať v priebehu niekoľkých týždňov. Ešte dôležitejšou fázou bude vyhodnotenie bojovej pripravenosti veliteľstva MND-C v prvej polovici roku 2023 s cieľom dosiahnuť plnú operačnú spôsobilosť, ktoré by malo byť ukončené najneskôr do konca budúceho roka.


Najmladší subjekt štruktúry síl NATO s vysokou zodpovednosťou Najmladší subjekt štruktúry síl NATO s vysokou zodpovednosťou Najmladší subjekt štruktúry síl NATO s vysokou zodpovednosťou Najmladší subjekt štruktúry síl NATO s vysokou zodpovednosťou Najmladší subjekt štruktúry síl NATO s vysokou zodpovednosťou Najmladší subjekt štruktúry síl NATO s vysokou zodpovednosťou

Autor: HQ MND-C , Foto: HQ MND-C - Dátum: 17.05.2022
Čítanosť: 2305
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share