Preskocit navigáciu

Mountain Winter učí ako prežiť v zimných horách


Mountain Winter učí ako prežiť v zimných horách

V priestoroch Centra výcviku Lešť sa v tretí januárový týždeň uskutočnil po minuloročnej úspešnej premiére kurz Mountain Winter. Kurz je podľa jeho riadiaceho, majora Igora Lišaníka, ktorý je vedúci oddelenia taktického výcviku CV Lešť zameraný na získanie informácií nevyhnutných k pohybu a pobytu v horách v zimných podmienkach.
V priebehu kurzu sa jeho účastníci z celých ozbrojených síl od mechanizovaných práporov v Nitre a Martine, taktického krídla Sliač, práporu RCHBO Rožňava až po trebišovský zmiešaný mechanizovaný prápor najskôr teoreticky oboznámili s geomorfologickými útvarmi slovenských pohorí, so základnými informáciami pri príprave materiálu potrebného pre pohyb v zimných podmienkach. Ale aj s plánovaním a časovou kalkuláciou presunov, objektívnym a subjektívnym nebezpečenstvom hroziacim v horách, zhodnotením lavínového nebezpečenstva a metódy kontroly stability snehovej pokrývky. Neskôr si v zasneženej oblasti Lešte prakticky precvičili používanie základnej a povinnej výbavy. Napríklad cepína, mačiek, snežníc, ale aj lavínovej výbavy. Pracovali s lavínovým vyhľadávačom, sondami, lopatkami a lavínovým batohom. Vyskúšali si vyhľadávanie zasypanej osoby v lavíne tzv. kamarátskou pomocou, ale napríklad aj výstavbu improvizovaného úkrytu v zimnej prírode tzv. iglu.
Major Lišaník a inštruktor oddelenia špeciálneho výcviku kapitán Jozef Kolek konštatujú, že vzhľadom na to, že územie Slovenska tvorí rôznorodý, členitý a hornatý terén, je takýto kurz vhodný nielen pre profesionálnych vojakov, ktorí v takomto teréne pôsobia, alebo sú v ňom ich zariadenia, napríklad komunikačné a navigačné prostriedky, ale aj pre celé ozbrojené sily. Kurz pomáha skvalitniť, zefektívniť prácu a zvýšiť bezpečnosť vojakov pri pohybe v takomto špecifickom prostredí, akým zimné hory sú.
„Všetci bez rozdielu musíme rešpektovať fyzikálne a zákony prírody, ktoré majú v horskom prostredí svoje špecifiká. Cieľom kurzu bolo okrem iného pripomenúť jeho účastníkom, že aj malá chyba ktorú v bežnom živote vedia odstrániť alebo vyriešiť, v horách môže znamenať vážny problém. Som rád, že kurz všetkých jeho účastníkov zaujal. K najaktívnejším účastníkom patrili rotný Ján Ondris, rotmajster Ľuboš Machač a nadrotmajster Róbert Králik, všetci z Taktického krídla Sliač keďže sa v horskom prostredí pohybujú najčastejšie pri údržbe komunikačných a navigačných prostriedkov na Krížnej,“ s uspokojením konštatuje vedúci kurzu major Lišaník.


Mountain Winter učí ako prežiť v zimných horáchMountain Winter učí ako prežiť v zimných horáchMountain Winter učí ako prežiť v zimných horáchMountain Winter učí ako prežiť v zimných horáchMountain Winter učí ako prežiť v zimných horách 2Mountain Winter učí ako prežiť v zimných horách 2Mountain Winter učí ako prežiť v zimných horách 2Mountain Winter učí ako prežiť v zimných horách 2Mountain Winter učí ako prežiť v zimných horách 3Mountain Winter učí ako prežiť v zimných horách 3Mountain Winter učí ako prežiť v zimných horách 3Mountain Winter učí ako prežiť v zimných horách 3Mountain Winter učí ako prežiť v zimných horách 4Mountain Winter učí ako prežiť v zimných horách 4Mountain Winter učí ako prežiť v zimných horách 4Mountain Winter učí ako prežiť v zimných horách 4Mountain Winter učí ako prežiť v zimných horách 5Mountain Winter učí ako prežiť v zimných horách 5Mountain Winter učí ako prežiť v zimných horách 5Mountain Winter učí ako prežiť v zimných horách 5Mountain Winter učí ako prežiť v zimných horách 6Mountain Winter učí ako prežiť v zimných horách 6Mountain Winter učí ako prežiť v zimných horách 6Mountain Winter učí ako prežiť v zimných horách 6Mountain Winter učí ako prežiť v zimných horách 7Mountain Winter učí ako prežiť v zimných horách 7Mountain Winter učí ako prežiť v zimných horách 7Mountain Winter učí ako prežiť v zimných horách 7Mountain Winter učí ako prežiť v zimných horách 8Mountain Winter učí ako prežiť v zimných horách 8Mountain Winter učí ako prežiť v zimných horách 8Mountain Winter učí ako prežiť v zimných horách 8Mountain Winter učí ako prežiť v zimných horách 9Mountain Winter učí ako prežiť v zimných horách 9Mountain Winter učí ako prežiť v zimných horách 9

Autor: MO SR: Jozef ŽIAK , Foto: MO SR: Jozef ŽIAK - Dátum: 22.01.2019
Čítanosť: 8299
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share