Preskocit navigáciu

Spomienka na 44 popravených vojakov


Spomienka na 44 popravených vojakov

Pamiatku 44 Slovákov  - vojakov z trenčianskeho 71. pešieho pluku popravených 8. júna 1918 v Kragujevaci si dnes v trenčianskych kasárňach SNP uctil aj veliteľ síl výcviku a podpory generálmajor Miroslav Kováč.

 

Po prijatí oficiálnej návštevy na mestskom úrade v Trenčíne sa delegácia presunula do kasárni SNP kde veliteľ síl výcviku a podpory spolu so štátnym tajomníkom ministerstva obrany SR, veľvyslancom Srbskej republiky na Slovensku, predstaviteľmi pozemných síl a s predstaviteľmi mesta Trenčín položili vence k pamätníku 44 popravených vojakov 71. trenčianskeho pešieho pluku. Spomienkového obradu sa zúčastnili aj pozostalí po popravených Slovákoch.

 

Pamätník v priestore Spojovacieho veliteľstva Síl výcviku a podpory pripomína tragické ukončenie vzbury vojakov Rakúsko-Uhorskej armády, ktorí sa na jar 1918 vyčerpaní vrátili z ruského zajatia do srbského mesta Kragujevac. Medzi účastníkmi boli aj príslušníci trenčianskeho 71. pešieho pluku. Vzbura, ktorou vyjadrili odpor proti vojne, monarchii a proti odchodu na južný front, bola potlačená 3. júna 1918 a následne bolo odsúdených 81 vojakov na dlhoročné tresty a 44 slovenských vojakov na trest smrti zastrelením. Krutý masaker bol vykonaný na Stanovljanskom poli dňa 6. jún 1918.


FotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotoprilohaFotopriloha

Autor: sekretariát VSVaP - Dátum: 04.06.2008
Čítanosť: 19420
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share