Preskocit navigáciu

Začala sa príprava decembrovej rotácie CSS OMLT ISAF


Začala sa príprava decembrovej rotácie CSS OMLT ISAF

V piatok 29. júla 2011 sa v Martine zavŕšil prvý týždeň výcviku kľúčového personálu decembrovej rotácie CSS OMLT operácie ISAF v Afganistane (Combat service and support Operational mentoring and liasion team International Security Assistance Force). Celkovo je do výcviku zaradených 15 profesionálnych vojakov a jeden náhradník.

Jedná sa o prípravu jednotky, ktorá od decembra 2011 v operácii ISAF vystrieda súčasných mentorov afganskej národnej armády (ANA). Pätnásť profesionálnych vojakov zaradených do pripravovaného operačného výcvikového a styčného tímu (CSS OMLT) a s nimi jeden náhradník majú za sebou týždeň náročnej prípravy v priestoroch Práporu výcviku v Martine a na posádkovom cvičisku v Sučanoch.

V rámci teoretickej prípravy na učebni sa oboznámili so spôsobmi ochrany síl a bezpečnostnými rizikami v priestore operácie. Naučili sa poskytovať prvú pomoc pri zraneniach spôsobených mínovými incidentmi, zvládli teoretické základy eskalácie sily, zoznámili sa s rôznymi druhmi IED (improvizovanými nástražnými výbušnými systémami) a spôsobmi ich používania v priestore operácie. V neposlednom rade si osvojili aj zásady používania zbraní, kódy ústroje a pohybu vozidiel v operácii ISAF v Afganistane. Veľká časť prípravy bola zameraná na objasnenie štandardných operačných postupov pre činnosť počas presunu konvoja, ktoré si následne v stredu aj prakticky osvojili na posádkovom cvičisku v Sučanoch. V závere týždňa spoznali aspekty a taktiku správania sa pri zadržaní a prešli prípravou na odolávanie podmienkam v zajatí.


Začala sa príprava decembrovej rotácie CSS OMLT ISAF 2Začala sa príprava decembrovej rotácie CSS OMLT ISAF 2Začala sa príprava decembrovej rotácie CSS OMLT ISAF 2Začala sa príprava decembrovej rotácie CSS OMLT ISAF 2Začala sa príprava decembrovej rotácie CSS OMLT ISAF 3Začala sa príprava decembrovej rotácie CSS OMLT ISAF 3Začala sa príprava decembrovej rotácie CSS OMLT ISAF 3Začala sa príprava decembrovej rotácie CSS OMLT ISAF 3Začala sa príprava decembrovej rotácie CSS OMLT ISAF 4Začala sa príprava decembrovej rotácie CSS OMLT ISAF 4Začala sa príprava decembrovej rotácie CSS OMLT ISAF 4Začala sa príprava decembrovej rotácie CSS OMLT ISAF 4

Autor: sekretariát VSVaP , Foto: VJVM Martin - Dátum: 29.07.2011
Čítanosť: 17054
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share