Preskocit navigáciu

Budúcich čatárov v Malej Fatre preverili aj medvede


Budúcich čatárov v Malej Fatre preverili aj medvede

V martinskom prápore výcviku končí záverečným cvičením v priestoroch posádkového cvičiska Sučany v podhorí Malej Fatry vstupný poddôstojnícky kurz OR-5. Tento kariérny kurz pripravuje vojenských profesionálov v hodnosti desiatnik z celých ozbrojených síl, aby mohli byť po jeho úspešnom absolvovaní povýšení do hodnosti čatára a v útvaroch riadili tímy, obsluhy či osádky v počte troch až piatich osôb.

Do kurzu podľa staršieho inštruktora výcviku kariérnych kurzov nadrotmajstra Michala Zelenáka nastúpilo 5. augusta 45 frekventantov (7 žien) a končí ho 38 (5 žien). „ Na testy z bojovej prípravy prišli dobre pripravení. Najviac z nich vypadlo po preskúšaniach z pohybovej prípravy,“ hovorí nadrotmajster Zelenák. Práve záverečné cvičenie dokonale preverilo všetko, čo sa doposiaľ frekventanti naučili. Najmä ich schopnosti viesť kolektív aj v ťažkých situáciách, keď museli neraz siahnuť nielen na dno svojich fyzických, no hlavne psychických síl. Veď zatiaľ čo na začiatku kurzu ich sužovali horúčavy, v poslednom období sa museli vyrovnať s vlhkom a chladom. Symbolizovali ho aj neďaleké zasnežené Martinské hole.

To však neboli jediné nástrahy. Pri plnení patrolovacích úloh v lesnom teréne sa neočakávane stretli aj s našou najväčšou šelmou, medveďom. Medvedica s mladými bola dokonca tak agresívna, že museli strieľať smerom k nej cvičným strelivom so samopalov. Až potom sa umúdrila a odišla. Obdobné „šťastie“ mala aj ďalšia hliadka. Tentoraz to bol statný medvedí samec, ale o frekventantov nejavil záujem... Nadrotmajster Michal Zelenák vysoko hodnotí snahu a predvedený výkon počas celého kurzu zo strany desiatnika Jána Petríka z martinského mechanizovaného práporu, desiatnika Juraja Hoppana z nitrianskeho mechanizovaného práporu, desiatnika Jána Varjana z rožňavského raketometného oddielu, ale aj desiatničky Petronely Kocibanovej z Úradu hlavného lekára z Ružomberka či desiatničky Lenky Kuchtovej z nitrianskej protilietadlovej raketovej brigády.
Po úspešnom absolvovaní kurzu budú v piatok 20. septembra slávnostne vyradení v Klube Poddôstojníckej akadémie v Martine.


Budúcich čatárov v Malej Fatre preverili aj medvedeBudúcich čatárov v Malej Fatre preverili aj medvedeBudúcich čatárov v Malej Fatre preverili aj medvedeBudúcich čatárov v Malej Fatre preverili aj medvedeBudúcich čatárov v Malej Fatre preverili aj medvedeBudúcich čatárov v Malej Fatre preverili aj medvedeBudúcich čatárov v Malej Fatre preverili aj medvedeBudúcich čatárov v Malej Fatre preverili aj medvedeBudúcich čatárov v Malej Fatre preverili aj medvedeBudúcich čatárov v Malej Fatre preverili aj medvedeBudúcich čatárov v Malej Fatre preverili aj medvedeBudúcich čatárov v Malej Fatre preverili aj medvedeBudúcich čatárov v Malej Fatre preverili aj medvedeBudúcich čatárov v Malej Fatre preverili aj medvede

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: autor - Dátum: 19.09.2013
Čítanosť: 16484
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share