Preskocit navigáciu

Deviata rotácia smeruje do operácie EUFOR ALTHEA


Deviata rotácia smeruje do operácie EUFOR ALTHEA

      V priestoroch veliteľstva brigády bojového zabezpečenia (VBrBZ) v Trenčíne sa 25.februára 2014 uskutočnila finálna príprava pre vyslaním (Preparation for overseas movement - POM) príslušníkov rotujúcej jednotky do operácie EUFOR ALTHEA.
      Posledná kontrola dôležitých osobných dokumentov, zdravotných prehliadok či administratívy nevyhnutnej pre vyslanie jednotlivých profesionálnych vojakov do operácie EUFOR ALTHEA mimo územie Slovenskej republiky prebehla pod dohľadom stanovenej komisie so záverom „pripravení na vyslanie“.
      Slávnostná rozlúčka pripravenej rotácie sa uskutočnila za prítomnosti veliteľa Síl výcviku a podpory OS SR (SVaP OS SR) plukovníka gšt. Martina Stoklasu, zástupcu náčelníka Odboru pre Operácie veliteľstva SVaP podplukovníka Ivana Baloga, veliteľa Brigády bojového zabezpečenia (BrBZ) plukovníka Jozefa Ševčíka a veliteľa Výcvikovej jednotky vojenských misií (VJVM) Martin podplukovníka Ladislava Kisela, ktorý ako národná autorita, zabezpečoval odbornú prípravu a výcvik profesionálnych vojakov pre všetky funkcie veliteľstiev EUFOR a NATO, LOT koordinačné centrum, pozorovacie tými a národného podporného prvku pre operáciu EUFOR-ALTHEA.
       Plukovník Stoklasa, v mene všetkých hostí, poprial pripravenej jednotke veľa úspechov na postoch, ktoré budú zastávať najbližších 9 mesiacov. Rovnako pripomenul rotujúcej 23-člennej jednotke niekoľko princípov a rád, na ktoré je dobré v operácii mimo Slovensko nezabúdať.
        Medzi 23 vybranými príslušníkmi bude Slovensko reprezentovať aj jedna žena. Úlohou slovenských vojakov v regióne Bosny a Hercegoviny bude najmä monitorovanie bezpečnostnej situácie, kontakt s miestnym obyvateľstvom a demonštrácia prítomnosti bezpečnostných jednotiek EÚ.
         Operácia EUFOR- ALTHEA je súčasťou komplexného a koherentného prístupu EÚ k bezpečnostnej, politickej a sociálno-ekonomickej stabilizácií krajiny. Je treťou a najväčšou vojenskou operáciou, do ktorej EÚ od svojho vzniku zapojila Európske vojská.
         Súčasťou misie od januára 2006 sú aj slovenskí vojaci. Slovenská republika je od 1.marca 2011 veliacou krajinou v regióne Juh a od 1. septembra 2012 vedúcou krajinou v LCC, ktorá dohliada na monitorovanie situácie na celom území Bosny a Hercegoviny.


Deviata rotácia smeruje do operácie EUFOR ALTHEADeviata rotácia smeruje do operácie EUFOR ALTHEADeviata rotácia smeruje do operácie EUFOR ALTHEADeviata rotácia smeruje do operácie EUFOR ALTHEADeviata rotácia smeruje do operácie EUFOR ALTHEA 1Deviata rotácia smeruje do operácie EUFOR ALTHEA 1Deviata rotácia smeruje do operácie EUFOR ALTHEA 1Deviata rotácia smeruje do operácie EUFOR ALTHEA 1

Autor: kpt. Téglašiová - Dátum: 25.02.2014
Čítanosť: 10006
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share