Preskocit navigáciu

Medaila (aj) pre pani Kovácsovú


Medaila (aj) pre pani Kovácsovú

Pamätnou medailou k 70. výročiu Slovenského národného povstania a skončenia druhej svetovej vojny v stredu 8. júla vyznamenali pani Gizelu Kovácsovú (89). Vojenskú medailu vlani zriadil a svojím rozkazom udeľuje minister obrany SR Martin Glváč. V jeho mene ju pani Kovácsovej, ktorá žije v jednom z domovov seniorov v Senci, odovzdal vedúci oddelenia vojnových veteránov sekcie ľudských zdrojov MO SR Miroslav Klimek, plukovník v zálohe a účastník mierových operácií.
„Na vojnu nikdy nespomínam, ani nepozerám žiadne vojnové filmy, no je pekné a vážim si, že ste si na mňa spomenuli a že ste ma vôbec našli,“ povedala pani Kovácsová, rodáčka z maďarskej obce Nyíropazony. Cez vojnu si zobrala za manžela dolnozemského Slováka Zoltána Kovácsa. Keď maďarská fašistická vláda mobilizovala jeho ročník, odmietol narukovať. Niekoľko dní po svadbe utiekli pred mobilizačným rozkazom. V meste Szombathely ich však začiatkom novembra 1944 zaistila nemecká hliadka. „Transportovali nás do lágra v Berlíne. Tam ktosi vyhlásil, že nejakí Kovácsovci sú Židia, a aj keď sme to neboli my, odtransportovali nás do židovského koncentračného tábora v Terezíne,“ uviedla. Presun do Terezína im paradoxne zachránil život, pretože v bojoch o Berlín bol ich predchádzajúci tábor zbombardovaný. „No hneď ako nás pri príchode do Terezína rozdeľovali a manžel ma chcel na rozlúčku pobozkať, strašne ho zbili,“ dodala. Od 3.februára až do oslobodenia tábora začiatkom mája 1945 ho nevidela. „Ja som bola tiež v strašnom stave, no keď utiekli nemecké stráže, usilovala som sa manžela nájsť. Išla som barak po baraku a nakoniec som zbadala nehybne ležať na prični nahého a na kosť vychudnutého muža, ktorý bol takmer bez života. Manžela som spoznala len podľa jeho očí...“ spomenula so slzami v očiach. Až koncom júna 1945, po manželovom zotavení, mohli odísť domov. V roku 1948 ich repatriovali na Slovensko, bývali v Leviciach a od roku 1967 v Bratislave. Pani Kovácsová, ktorá pracovala ako účtovníčka, je už vdova a teší sa z dvoch dcér, vnukov aj pravnukov.
Približne dve tisícky Pamätných medailí k 70. výročiu Slovenského národného povstania a skončenia druhej svetovej vojny už bolo udelených žijúcim slovenským veteránom, predstaviteľom vypálených obcí, veteránom zo zahraničia, väzňom koncentračných táborov či tým, ktorí sa výrazne podieľajú na podpore odkazu protifašistického odboja. „Medaily sme v priebehu minulého a tohto roka udeľovali na slávnostných zhromaždeniach vo viacerých slovenských mestách najmä v spolupráci so Slovenským zväzom protifašistických bojovníkov a miestnymi samosprávami aj vojenskými posádkami. No napriek spolupráci s príslušnými inštitúciami bolo definovať a vyhľadať každého žijúceho veterána mimoriadne náročné. Preto všetkým, o ktorých ešte v roku 70. výročia víťazstva nad fašizmom získame informácie, odovzdáme medailu osobne. Tak, aby to bolo dôstojné a aby sme im preukázali našu úctu,“ uzavrel Miroslav Klimek.


Medaila (aj) pre pani KovácsovúMedaila (aj) pre pani KovácsovúMedaila (aj) pre pani KovácsovúMedaila (aj) pre pani Kovácsovú

Autor: MO SR Pavol Vitko , Foto: autor - Dátum: 10.07.2015
Čítanosť: 5838
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share