Preskocit navigáciu

Slovak AID pre Bosnu a Hercegovinu


Slovak AID pre Bosnu a Hercegovinu

Dňa 13. marca 2019 sa uskutočnilo odovzdanie humanitárnej zásielky pre oblastnú organizáciu Červeného kríža sídliacu v obci Foča. Slovenská Republika sa aj takýmto spôsobom podieľa na podpore rozvoja a stabilizácie Bosny a Hercegoviny.
Samotnej distribúcii humanitárnej pomoci predchádzala systematická práca príslušníkov Slovenského kontingentu (ďaľej len SLOVCON) pôsobiacich v operácii EUFOR ALTHEA, ktorí plnia úlohy mimo územia Slovenskej Republiky pod velením Strategického centra krízového manažmentu GŠ OS SR. Príslušníci SLOVCON pôsobiaci v styčných a pozorovacích tímoch – LOT (z angl. Liaison and Observation Teams), vybrali viaceré lokality spĺňajúce kritéria pre distribúciu humanitárnej pomoci. Príslušníkmi EUFOR LOT Foča bolo odkomunikované odovzdanie humanitárnej pomoci s predstaviteľmi miestnej samosprávy ako aj predstaviteľmi oblastnej organizácie Červeného kríža (ďalej len ČK) Foča. Zároveň bol celý proces plánovania, schválenia a distribúcie humanitárnej zásielky koordinovaný v úzkej spolupráci medzi príslušníkmi EUFOR LOT Foča a príslušnými orgánmi Slovenskej Republiky.
Medzi prvotným podnetom a samotnou distribúciou humanitárnej zásielky ubehol mesiac systematickej práce a koordinácie medzi EUFOR LOT Foča, Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR zastúpeným Veľvyslanectvom Slovenskej Republiky v Sarajeve, Ústredím ekumenickej pastoračnej služby OS SR a OZ SR a Ministerstvom Vnútra SR.
Výsledkom humanitárnej práce bolo oficiálne odovzdanie elektrocentrály Honda, osvetľovacej súpravy, 84 kusov prikrývok, 80 kusov poľnej skladacej postele, 4 kusov veľkokapacitných stanov, 80 kusov karimatiek, veľké množstvo oblečenia pre deti a pre dospelých, 30 kusov stavebníc pre deti, 20 kusov lekárničiek a 250 kusov hygienických balíčkov v celkovej hodnote 18 108,01 EUR. Humanitárnu pomoc prevzali z rúk konzula ambasády Slovenskej Republiky v BiH starosta obce Foča a vedúca oblastnej organizácie Červeného kríža Foča za prítomnosti veliteľa EUFOR LOT Foča. K fyzickému odovzdaniu humanitárneho materiálu došlo priamo v priestoroch oblastnej organizácie ČK Foča.
Humanitárna aktivita slovenského kontingentu v operácii EUFOR ALTHEA je súčasťou komplexného prístupu EÚ k bezpečnostnej, politickej a sociálno-ekonomickej stabilizácii Bosny a Hercegoviny a zapadá do celkovej mozaiky stabilizačných cieľov operácie EUFOR ALTHEA v Bosne a Hercegovine.


Slovak AID pre Bosnu a HercegovinuSlovak AID pre Bosnu a HercegovinuSlovak AID pre Bosnu a Hercegovinu

Autor: SLOVCON EUFOR Althea , Foto: autor - Dátum: 18.03.2019
Čítanosť: 7301
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share