Preskocit navigáciu

Štruktúra NATO MNMPBAT


Členské krajiny deklarovali samostatné národné jednotky a spôsobilosti spolu s vybavením zo štruktúr ozbrojených síl vlastných krajín.

struktura nato

NATO MNMPBn sa skladá s veliteľstva práporu, štábu práporu, jednotiek práporu, skupiny vyšetrovateľov a logistickej podpory. Veliteľstvo práporu je obsadzované krajinami na princípe rotácie pozícií. Poľsko ako vedúca krajina prispieva do práporu rotou vojenskej polície a ostatné krajiny jednotkami o sile čaty. Štruktúra NATO MNMPBn môže byť prispôsobená konkrétnej operácii. Veľkosť a zloženie bude presne definované v procese výstavby síl.

Význam vytvorenia spoločného mnohonárodného práporu Vojenskej polície je veľký, pretože ide historicky o prvú takúto jednotku Vojenskej polície v rámci NATO. Použitie jednotiek Vojenskej polície v súčasných operáciách a misiách neustále narastá. Nespochybniteľnou výhodou takejto jednotky je že ju tvoria vojenskí policajti, v ktorých sú zladené schopnosti a spôsobilosti vojakov a policajtov. Dôležitá je aj spolupráca s miestnym obyvateľstvom a úradmi, kde napr. pri výcviku miestnej polície je možné získať dôveru oveľa ľahšie ako pri bojových akciách, vojenskí policajti sú prijímaní omnoho pozitívnejšie ako po zuby ozbrojení bojovníci.

Skočiť na menu


Share