Preskocit navigáciu

Oslobodenie uneseného vojaka


Oslobodenie uneseného vojaka

Štáb mnohonárodného práporu vojenskej polície na cvičení Sharp Lynx v poľskom výcvikovom priestore Wedrzyn získal informáciu, že zmizol jeden z poľských vojakov. Neskôr sa potvrdili obavy, že ho uniesli povstalci, pôsobiaci v oblasti. Velenie práporu sústredilo všetky sily a prostriedky, aby čím skôr zistilo, kde je zadržiavaný a oslobodilo ho. Bola naplánovaná vyslobodzovacia operácia, do ktorej boli zapojené všetky jednotky mnohonárodného práporu.

Urýchlene sa presunuli do obce Nowy mur. Ako prvé sa dostaly k budove, kde bol podľa zistení zadržiavaný unesený vojak land rovery českej čaty. Podľa poručíka Michala Čtveráka sa hneď dostali pod prudkú paľbu. Navyše priestor pred budovou neposkytoval veľa možností, ako sa pred streľbou kryť. Museli prebehnúť cez cestu a vyhľadať vhodnejší terén. Práve v tom momente dorazila na miesto aj čata poľskej vojenskej polície a karta sa začala obracať. Poľskí a českí vojaci sústredili svoju paľbu na budovu, v ktorej ukrývali uneseného vojaka.

Jeho oslobodenie ale bolo úlohou špeciálnej zásahovej jednotky chorvátskej vojenskej polície, ktorá má z podobných akcií bohaté skúsenosti. Celú situáciu zo vzduchu monitoroval poľský vojenský vrtuľník Sokol. Práve z neho sa neskôr zlanili priamo na budovu členovia zásahovej jednotky. Nie však na prvý pokus. Silný nárazový vietor ich prinútil celú akciu opakovať.

Výsadok podporoval zo zeme spoločný útok českých a poľských vojakov. Slovenská jednotka medzitým zaisťovala celý priestor zásahu pred prípadným útokom povstalcov zo zálohy. „Jednotlivé tímy našej čaty ho hermeticky uzavreli, aby mohli chorvátski, poľskí a českí kolegovia oslobodiť uneseného poľského vojaka. Okrem svojich Mercedesov využívali pri tom aj obrnené kolesové vozidlo Aligator,“ približuje úlohu slovenských vojakov veliteľ čaty nadrotmajster Marián Lenčéš.

Povstalci boli porazení a chorvátskym vojakom sa podorilo oslobodiť uneseného vojaka. Teda aspoň tak sa to zdalo. Druhá skupina povstalcov však nečakane prekvapila českých a poľských vojakov zozadu. Na nepozorovaný presun využila systém podzemných chodieb. Češi a Poliaci mali straty. Bolo treba privolať zdravotnícku pomoc. Nakoniec ale povstalcov medzinárodné jednotky zlikvidovali. Ich odsun z oblasti zabezpečovali slovenskí vojaci.
Českí kolegovia si pri tejto príležitosti spomenuli, že na minuloročnom cvičení Black Bear na Lešti celý priebeh cvičenia pomohol zreálniť simulačný systém MILES. V Poľsku žiaľ chýbal...


Oslobodenie uneseného vojakaOslobodenie uneseného vojakaOslobodenie uneseného vojakaOslobodenie uneseného vojakaOslobodenie uneseného vojakaOslobodenie uneseného vojakaOslobodenie uneseného vojakaOslobodenie uneseného vojakaOslobodenie uneseného vojakaOslobodenie uneseného vojakaOslobodenie uneseného vojakaOslobodenie uneseného vojakaOslobodenie uneseného vojakaOslobodenie uneseného vojakaOslobodenie uneseného vojakaOslobodenie uneseného vojaka

Autor: Jozef Žiak , Foto: Jozef Žiak - Dátum: 20.09.2012
Čítanosť: 16060
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share